Du har gått glipp av noe om du enda ikke har møtte yolo geologene avd. Rogaland. Mer enn noen fjortiser jeg kjenner lever de etter yolo prinsippet: you only live once – så drit i klima, fremtiden, konsekvenser og alt det der – vi lever her og nå, og det er ganske fett!
For om du trodde klimaskeptikere ble færre når forskningen ble mer omfattende må du tro om igjen. Sist uke la FNs klimapanel (IPPC) frem den andre delrapporten under den femte hovedrapporten, som handler om virkninger, tilpasning og sårbarhet ved klimaendringer for natur og samfunn. Og funnene i rapporten er alarmerende:
- Matsikkerheten kan bli truet som følge av reduserte avlinger.
- De marine økosystemene i nordområdene trues på grunn av høyere temperaturer og havforsuring som følge av økt CO2-innhold i atmosfæren.
- Flere mennesker vil mangle tilgang på rent drikkevann.
- Klimaendringer kan øke rivaliseringen mellom stater.
- Økt risiko for folks liv og helse på grunn av springflo, havnivåstigning, innenlands flommer og hetebølger.
Les mer om funnene i rapporten hos Cicero – Senter for klimaforskning.
Fortsetter vi med «business as usual» vil temperaturen øke med 4 grader. I løpet av dette århundret kan det enkelte steder blir så varmt og fuktig at det er vanskelig å arbeide utendørs. Norge har forpliktet seg til å nå 2 gradersmålet gjennom det vedtatte i klimaforliket. Skal vi nå målet kreves det handling. Det kreves handling nå.
Men yolo geologene ble ikke imponert.
«For det første savner jeg mer faglig debatt. Det blir mye tro og synsing» stadfestet yolo geolog Hans Borge til Dagens Næringsliv. Han er ikke det minste imponert over at antall vitenskapelig publikasjoner på dette feltet er doblet mellom 2005 og 2010.
I samme artikkel sier yolo kollega Erik Haugane at «i et geologisk perspektiv er klimaendringene en normaltilstand» og «at vi ikke kan observere unormale forhold i dag». I denne sammenheng er «vi» geologer, mer presist petroleumsgeologer, og de er å finne i store konsentrasjoner i mitt hjemfylke Rogaland. Om det er overraskende? Nei, ikke veldig. Deres fagfelt er boreteknologi og oljereservoarer, og det er jo mye mer yolo enn klima og miljøforskning. Det kan de ta seg av på Østlandet.
Men, det er lett å harselere med enkeltuttalelser som dette, kalle dem rester fra steinalderen og så gå på seminar om vindmøller på Ullandhaug Økologiske gård. Men som undersøkelsen til Stavanger Aftenblad viste stikker dette dypere. Bare 57% tror klimaendringene er menneskeskapte, så nesten halvparten av rogalendingene er i «vet ikke» eller klimaskeptiker gruppa. Det er markant flere en landsgjennomsnittet, og så mange geologer er det ikke i Rogaland.
Skepsisen er altså mer omfattende, og det er en overhengende fare for at det henger sammen med at regionen livnærer seg på olje og gass sektoren. Selv har jeg stor tro på olje og gass sektoren, jeg er fostret på «oljå» og har sett på nært hold alt det bransjen har fått til. Det jeg derimot ikke forstår er den motsetning mange i bransjen konstruerer mellom fornybar og fossil. Med en gang en stiller spørsmål om klima, miljøteknologi og en grønnere fremtid blir en av mange i bransjen stemplet som fiende.
Derfor vil jeg invitere med de siste nølerne i bransjen til å bli en del av forandringen. Bli med i gjengen som krever handling nå. Det kreves ingen radikal forandring å bli mer opptatt av klima, fremtiden, og konsekvenser , man må bare gå fra yolo til yolo-MAD! (you only live once – make a difference!)
Når jeg i går ønsket meg et grønnere Statoil var det i denne ånd. Rogaland, Statoil, geologer og universitet må vise at vi mener alvor, at klimaendringene er vår tids største utfordring og at Rogaland vil være en del av løsningen. Vi kan ikke overlate det til Østlandet å løse klimakrisen. Det er vi som kan teknologi, innovasjon og nyskapning, og om Rogaland vil kan vi bidra med noe der andre regioner bare når oss til knærne.
En økning til 57% som tror klimaendringene er menneskeskapte viser at vi er på riktig vei. Men fortsetter vi i dette tempoet når vi ikke 90% eller mer før om 20 år. Da er det for seint. Derfor håper jeg yolo geologene vil bli med på forandringen. For om 20 år er yolo like gammeldags som 90’talls hypen «mini disk» er i dag. For noen ting går rett og slett bare av moten, klimaskepsis er en av dem. I det perspektivet må det grønne fremtidslaget fremstå ganske fristende!
Du treffer meg også på:
Twitter – TorsteinTS
Facebook – Torstein Tvedt Solberg