foto: colourbox
Vi er alle kjent med blomkålsuppe fra barndommen. Men denne tradisjonelle grønnsaken tilberedes nå også på mer morderne vis. Blomkålcouscous er et eksempel på dette.
Blomkål dyrkes i Norge, og man kan derfor få ta i fersk blomkål proppfull av næringsstoffer. Blomkål er sunt fordi den har lav kaloritetthet, men mye vitamin C, fiber og fytokjemikalier. Den inneholder kun 25 kcal og 2 gram sukker per 100 gram vare, men er en god kilde til folat og andre B-vitaminer.
Prøv derfor blomkålcouscous som tilbehør til fisk og kjøtt. Du lager blomkålcouscous ved å rense blomkålen og rive den på et rivjern. Da får man små biter som likner på couscous eller ris. De små bitene stekes i litt olje på middels varme. Tilsett salt, hvitløk, pepper og sitronsaft for å gi smak. Litt sure frukttyper passer også godt til. For eksempel eplebiter eller granateple. Og tilslutt blander du inn ferske krydderurter som persille og koriander.
Et annet tips for å øke inntaket av blomkål, er å bake dem i ovnen sammen med brokkoli. Gratiner dem med ost på toppen.
Prøv også blomkål krydret med karripulver til lam, for en eksotisk middag. Eller blomkålmos som et sunnere alternativ til potetmos. Blomkålmos lager enkelt med en stavmikser. Miks kokt blomkål med litt margarin og hvitløk.
Du plukker ut de beste blomkålene i butikken, ved å se etter farge og spenstighet. Blomkålen skal være hvit eller kremfarget, uten sorte flekker. Bladene skal se ferske ut og ha god grønn farge. Se at bukettene henger sammen.