foto: colourbox
Et vestlig kosthold gir lite folat. Faktisk så lite at norske helsemyndigheter anbefaler alle kvinner som planlegger å bli gravide om å ta et folattilskudd. Selv om denne anbefalingen er veldig bra og forebygger flere fosterskader hvert år, bør vi også tenke at kostholdet burde vært bedre.
Folat er et B-vitamin som er nødvendig for normal celledeling. Det er spesielt viktig for dannelsen av røde blodceller. Får man for lite folat over lengre tid, vil man utvikle en anemi. En folatmangel har størst konsekvens for et foster. Med for lite folat lukker ikke nevralrøret seg tilstrekkelig, og fosteret kan få det vi kaller nevralrørsdefekt. Nevralrøret er det som senere i fosterlivet utvikler seg til å bli hjerne og ryggmarg. Så planlegger man å bli gravid bør man følge helsemyndighetenes råd om å ta tilskudd på 400 mikrogram folat hver dag, og fortsette tre måneder inn i graviditeten.
Folat er viktig for alle andre også. Selv om behovet for folat er aller høyest for gravide, bør vi alle få i oss nok folat. Det å tilstrebe et tilstrekkelig folatinntak gjennom kosten er best. Man finner folat i små mengder, i ulike matvarer. Fullkorn, lever, kjøtt og egg gir alle litt folat. Og mørke grønne grønnsaker er en særdeles god kilde. Dvs. nok en god grunn til å spise brokkoli og spinat. Men siden B-vitaminet er vannløselig, forsvinner mye av vitaminet om man koker grønnsakene. Ihjel kokt brokkoli smaker ikke særlig godt, og vitaminene blir dårlig bevart. Forsøk å dampkoke grønnsakene isteden. Det holder ofte å helle kokende vann over oppkuttede grønnsaker i en sil. Da kommer de intense fargene frem, og bitene blir litt mykere å tygge.
Hvis du ikke er så glad dampet brokkoli for seg selv, kan du forsøke deg på en brokkolisalat. Bland små brokkolibuketter (forsiktig dampet), sammen med løk, pinjekjerner og litt stekt spekeskinke eller bacon. Dressingen kan du lage av majones, litt sukker og eddik.