foto: colourbox
Myndighetenes kostråd anbefaler oss å begrense inntaket av helfete meieriprodukter for å forebygge hjerte- og karsykdommer. Dette fordi det har blitt vist at inntaket av mettet fett øker det farlige kolesterolet (LDL-kolesterol), og at høyt LDL-kolesterol øker risikoen for en hjerte- og karsykdom.
Siden det i den siste tiden har kommet flere studier som tyder på at ulike meieriprodukter har forskjellig effekt på LDL-kolesterolet, ble det skrevet en artikkel av Avdeling for Ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Kolbjørnsen og Ottestad gjennomførte et litteratursøk, og fant 12 relevante studier. Alle studiene var randomiserte kontrollerte studier, dvs. studier av høyeste kvalitet. De konkluderte med at et redusert inntak av mettet fett fra meieriprodukter reduserte det farlige LDL-kolesterolet. Smør ble funnet til å øke LDL-kolesterolet mer enn fløte og ost, selv om mengden mettet fett var den samme. Dette tyder på at smør er mer usunt enn ost og fløte. Allikevel var ikke forskjellene store nok til at man kan gi en sikker konklusjon på smør er mer usunt. Mulige forklaringer på at ost ikke øker LDL-kolesterolet like mye som smør, er at ost inneholder mer kalsium. Kalsium kan binde fett, og dermed frakte noe av fettet ut med avføringen. En annen teori er at fermentering av ost fører til bakterielle binding av gallesyrer, som gjør at kolesterolet ender opp i avføringen. En tredje forklaring er at produktene har ulikt innhold av melkefettkulemembran, og at fettet dermed oppfører seg forskjellig i kroppen vår. Ingen av teoriene er blitt endelig bevist.
Studiene viste også at det var fettkvalitet, og ikke total mengde fett som var avgjørende for LDL- kolesterolet. Olivenolje er et bedre valg enn smør. Selv om det totale inntaket av fett var høyere når forsøkspersonene fikk olivenolje, økte ikke LDL-kolesterolet.
Forfatterne av oversiktsartikkelen poengterer at man fremdeles trenger flere gode studier for å kunne gi mer spesifikke råd omkring melkeprodukter og fett. Å følge helsemyndighetenes råd om å begrense inntaket av spesielt smør, virker fremdeles fornuftig.