Vi som veiledere fokuserer på at alle som kommer til veiledning skal få en konstruktiv time, der vi ser og lytter til individet vi snakker med og jobber med å skape en god dialog. Det kan allikevel skje at noen går fra kontorene våre og føler seg skuffet.
Jobben vår som studieveiledere består i stor grad av å snakke med folk. Studiesøkere og studenter kontakter oss på telefon, mail, eller de banker på kontordørene våre på campus.
Alle som henvender seg til oss har ulike grunner for å gjøre det. Ofte dreier det seg om praktiske, konkrete spørsmål om opptak, studieløp eller studiehverdag. Disse svarer vi på når vi kan, eller vi henviser videre hvis det er andre veiledere på institutt eller Opptakskontoret som kan svare best.
Men ofte får vi henvendelser fra mennesker som ikke simpelthen ønsker informasjon, men som trenger veiledning. Noen er veldig usikre på hvilket studie de skal velge. Noen har begynt på studier de har planlagt og drømt om i årevis, bare for å oppdage at de ikke trives – at det studiet ikke er rett for dem.
Alle som tar kontakt med oss kommer med individuelle problemstillinger.
Vi som veiledere fokuserer på at alle som kommer til veiledning skal få en konstruktiv time, der vi ser og lytter til individet vi snakker med og jobber med å skape en god dialog. Det kan allikevel skje at noen går fra kontorene våre og føler seg skuffet.
Av og til kommer studenter til oss i det håp om at vi skal være rådgivere – at vi skal gi råd og tips om hvilke valg de bør ta. Hvis det er forventingen, er det ikke rart at noen kan bli skuffet.
Faktum er at det er kun du som kan ta en avgjørelse. Det er kun du som kan ta store valg for deg og ditt liv, som for eksempel valg av studie og hva du skal bruke tiden din på de neste årene.
Vår rolle som veiledere er å gi informasjon, lytte til deg, og hjelpe deg i din egen tankeprosess. Vi kan ikke gi råd og fortelle deg hva du «bør» gjøre, men vi kan hjelpe deg med å finne ut hva du vil, som en objektiv part.
Det er altså ikke slik at du kommer til veiledning og blir servert svar på alle spørsmålene dine, uansett hvor vanskelige de kan være. Derfor er det viktig at du tenker igjennom hva du faktisk lurer på før du bestiller en time hos oss.
Henvend deg gjerne til oss på e-post, og prøv å formulere så klart som mulig hva du ønsker å ta opp. Da får vi også mulighet til å forberede oss, og du vil få større utbytte av veiledningen.
Tenk bevisst på hva du vil ha ut av veiledningen – tenk på dine egne forventninger, og være tydelig på disse i møtet med oss. Husk at vi vil det beste for deg. Samtidig kjenner vi praktiske omstendigheter som kan påvirke valgene du må ta.
Vår jobb er å lytte, informere og diskutere mulighetene med deg. Men den tøffeste jobben – valgene – er det du som må gjøre.
Anne Marit Aspenes
studieveileder
Enhet for studentservice