foto: colourbox
Vi har alle hørt at pasta i større mengder fører til vektøkning, og at grønnsaker er noe av det sunneste vi kan spise. Men hva med grønnsakspasta? På emballasjen reklameres det med at pastaen inneholder 40 % grønnsaker. Betyr det at man kan redusere eller kutte ut grønnsakene til middag, fordi man får dem i pastaen? Ideen med å putte grønnsaker i pastaen er kjempe god. Men det vil aldri kunne være et alternativ til vanlige grønnsaker. For det første er grønnsaker sunt, fordi de har lav kaloritetthet. Grønnsakspastaen selv om den inneholder 40 % grønnsaker, gir ikke mindre kalorier. Sammenlikner man grønnsakspasta med vanlig naturell fersk pasta kommer de kalorimessig likt ut.
For det andre er grønnsaker sunt fordi matvarene er en god kilde til kostfiber. Innholdet av fiber i grønnsakspastaen er mellom 3-4 gram per 100 gram. Dette er sammenliknbart med fullkornspasta. Mens vanlig lys fersk pasta har kun omtrent 1 gram per 100 gram. Altså vil grønnsakspastaene være et godt alternativ til vanlig lys pasta, men ikke en bedre kilde til kostfiber enn fullkornspasta.
Grønnsaker er også sunt fordi de har et høyt innhold av vitaminer. Men vitaminer tåler varmebehandling dårlig. Og siden man koker pastaen vil nok mye av vitaminene forsvinne ut med kokevannet. Et annet usikkerhetsmoment er om fytokjemikaliene fra grønnsakene er bevart i produktet.
Grønnsakspastaen smaker godt, og de smaker som grønnsaker. Dette er bare positivt med tanke på at små barn skal lære seg å like grønnsaker. Også det at barna blir vant med å spise mat med farger er positivt. Men barn trenger også å lære å like grønnsaker som de er. Lære hvordan de ser ut, hvilken konsistens de har og hvordan de smaker.
Så for å oppsummere, grønnsakspasta er et godt og sunt alternativ til vanlig lys pasta. Man bør fremdeles også ha vanlige grønnsaker til måltidene. Grønnsakspastaen kan sammenliknes med fullkornspasta, da de har likt fiberinnhold. Så da komme det jo mest an på hvilken smak man liker best.