Times they are changing

Det gikk som alle forventet, vi vant enkelt mot Rosenborg og er nå klare for semifinale i sluttspillet. Det er en god følelse, men det ville nok vært enda gjevere hvis kvartfinaleserien hadde vært litt jevnere. Vi valset over Rosenborg fra start til slutt og vant 4 strake kamper med målforskjellen 32-5.

Vi gikk lett videre til semifinalen med målforskjell 32-5 og fire strake seiere. Foto: Oddmund Sola

Det var ganske annerledes sist Oilers slo ut et lag fra Trondheim. Den gangen var trønderne storebror og Oilers jaktet sin aller første semifinaleplass. Det var før min tid i klubben så jeg har bare hørt historiene fra dramaet, men trykket rundt oppgjørene var visstnok enormt. Kampene var jevne og spenningen var til å ta og føle på. Publikum var i ekstase og media fulgte laget tett. Jeg har selv sett både avisutklipp og tv-innslag fra den sagaomsuste kvartfinaleserien som bekrefter at dette var tilfellet. Da Oilers til slutt vant tok det helt av og det ble visstnok feiret til de små morgentimene.

Nå er historien helt annerledes. Avansement fra kvartfinalen var høyst forventet og det skaper relativt lite ekstra oppmerksomhet i Stavanger. Avansement til en eventuelt finale vil føre til litt mer liv, men det er først ved en eventuelt finaleseier at alle vil komme opp på det samme emosjonelle nivået som rådet etter at TIK ble slått ut i 2004. Det er dit vi faktisk har kommet, både fans, media, ledelse og spillere. Vi gleder oss over avansement, men vi tar ikke av for en semifinaleplass. Til det er ambisjonene og forventningene for høye.

At det er sånn er både gledelig og beklagelig. Det er gledelig at vi er gode og at vi har høye målsetninger, men det er beklagelig at det er så stor nivåforskjell mellom lag 1 og lag 8 at kvartfinalene blir spilt uten altfor mye drama og altfor mange store overskrifter. Jeg skulle gjerne satt at det var det samme trykket rundt kvartfinalekampene i 2012 som det var i 2004. Det ville vært fantastisk.

For å komme dit igjen må lagene på nedre halvdel av tabellen ta opp hansken å bli bedre. Det er trykk rundt to av kvartfinaleseriene i år, men i de to andre var nivåforskjellen for stor. Både Rosenborg og Stjernen har riktignok flere ganger denne sesongen vist at de kan spise kirsebær med de store, men når det drar seg til er de fortsatt noen hakk for små. Neste sesong tar de forhåpentligvis enda flere skritt i riktig retning. Norsk hockey trenger en jevn serie, helst med 10 lag, men for at det skal være nok interesse rundt et slikt serieoppsett kan ikke nivåforskjellen mellom topp og bunn bli mye større enn den er i dag.

Manglerud Star og Frisk/Asker  som havnet sist spiller nå kvalifisering til GET-ligaen. De møter Comet og Tønsberg i en miniserie der alle møter alle både hjemme og borte. Etter to serierunder leder Tønsberg. Det betyr at det er gode muligheter for at vi får et nytt lag i GET-ligaen neste år. Det er selvfølgelig mange kamper igjen å spille, men Tønsberg ser ut til å være på vei til å lykkes. Hvis de klarer det, håper jeg at de stabler et skikkelig lag på beina som minsker forskjellen mellom topp og bunn. Det skal bli spennende å følge kvalifiseringen!