
Buksejakten er i gang. FOTO: Jarle Aasland
I helgen kunne vi i Fædrelandsvennen og Aftenbladet (NB: lukket sak) lese om en ganske oppgitt Charlotte Tangstad, som måtte opp i størrelse XL i et par bukser fra Gina Tricot. Tangstad er 162 centimeter høy, og veier 60 kilo.
– Hvis 60 kilo og en helt vanlig kropp er «extra large», hvordan opplever unge, vanlige jenter å handle tøy her? spør hun.
Gina Tricot trodde først at det i dette tilfellet måtte være noe feil med størrelsesmerkingen på buksen som Tangstad prøvde, og at hun i utgangspunktet skulle passe en størrelse S (small). Men den svenske klesgiganten uttaler i dag at merkingen viste seg å være riktig.
Buksestørrelser er med andre ord ikke helt lette å bli kloke på. Aftenbladet tenkte derfor at det kunne være interessant med en aldri så liten buksetest:
Hvor stor variasjon er det i en gitt buksestørrelse, fra butikk til butikk?
For å finne ut av dette, måtte vi rett og slett ut og prøve noen bukser. Jeg ble den heldige utvalgte.

FOTO: Jarle Aasland.
7 BUKSER I 7 ULIKE BUTIKKER
Jeg hater å prøve bukser. Virkelig, hater det. Men så har det seg jo sånn, at man av og til trenger et par nye å ha på seg. Når de du har er så slitt og utvasket, at de bokstavelig talt henger i en tynn tråd – da bærer det ut på bukseshopping. Men så er det ikke alltid lett å bli klok på disse størrelsene, heller, da.
Man skulle jo tro at 27 tommer logisk sett alltid er 27 tommer (27″), men det ser ikke ut til å være tilfellet – noen bukser i størrelse 27″ er rett og slett større enn andre bukser i størrelse 27″. Størrelse small (S) i én butikk, kan være annerledes enn small i en annen.
Aftenbladets testpanel, bestående av journalist og moteblogger Ulrikke Valvik Mitchell (22), tok turen innom sju butikker i Stavanger sentrum, for å prøve sju bukser i tilnærmet samme modell og størrelse. Noen bukser hadde mer stretch enn andre, men dette presiserer jeg ved den enkelte buksa.
Altså: Jeg er 175 centimenter høy, og veier omtrent 65 kilo. Til vanlig bruker jeg størrelse 27″ i bukser, eller 36/S. Av og til 28″/Medium/38 – avhengig av modell og stretch. Og butikk.

Et hav av bukser. FOTO: Jarle Aasland
Modellen jeg har testet, er en smal modell med lavt liv – såkalt skinny low waist. Størrelsen jeg har prøvd, er den jeg bruker til vanlig – altså 27″/S/36. Ekspeditrisene i butikkene har sagt at S/36 tilsvarer 27″ i størrelse.
CUBUS
Bukse: Skinny low salt
Størrelse: 27″
Stretch: Noe stretch
Dom: Det var ikke så mye om å gjøre. Hadde jeg lagt den ekstra godviljen til, hadde jeg nok akkurat klart å lure knappen inn i knapphullet på buksen fra Cubus, men det hadde ikke vært mye behagelig i lengden. Buksa satt fint både over legger og lår, men rundt hoftene ble den hakket for trang. En 28″ ville nok ha passet meg fint. Så nå gjelder det bare å finne ut om det er buksa som er liten i størrelsen, eller om det er jeg som burde gå opp i størrelse.

Bukse fra Cubus. FOTO: Jarle Aasland.
LINDEX
Bukse: Slim model, low waist
Størrelse: 36
Stretch: God stretch
Dom: Buksa fra Lindex var tilnærmet lik den jeg prøvde på Cubus – den gikk akkurat ikke igjen over hoftene. Det var ikke mye om å gjøre, men for knappens skyld, lot jeg den være ulukket. På dette tidspunktet innrømmer jeg også at jeg kanskje burde testet størrelse 28″ i stedet. Men siden testen handler om likhet i samme buksestørrelse, og ikke min buksestørrelse, ligger vi jo så langt ganske bra an.

Bukse fra Lindex. FOTO: Jarle Aasland.
HENNES & MAURITZ
Bukse: Skinny low waist
Størrelse: 27″
Stretch: God stretch
Dom: Jippi! Denne gikk ganske enkelt igjen – noe som betyr at 27″ på H&M er noe større enn 27″ på Cubus. H&M-buksa hadde til gjengjeld noe mer stretch i seg, noe som gjør at den er litt lettere å lirke oppover lårene og lukke igjen i livet. Denne kunne jeg ha gått med nedover langs gata, uten å være redd for å skyte noen i øyet med en knapp.

Bukse fra H&M. FOTO: Jarle Aasland.
BIK BOK
Bukse: Never denim super flex
Størrelse: S
Stretch: Veldig god stretch
Dom: Denne buksa hadde veldig god stretch. Jeg prøvde den først i størrelse M, ved en feil, men jeg merket ikke stor forskjell da jeg etterpå fant riktig bukse i størrelse S. Faktisk var det igjen litt ekstravidde til hoftene. Den ekstra stretchen gjør med andre ord at størrelsene blir veldig fleksible, og man må nesten bare prøve seg frem. Mest sannsynlig kan mange ende opp med å gå ned en størrelse fra hva de vanligvis bruker. Selv om S i denne buksa skal tilsvare 27″, kan nok denne modellen strekke seg til å tilsvare både størrelse 28″ og 29″.

Bukse fra Bik Bok. FOTO: Jarle Aasland.
GINA TRICOT
Bukse: Alex superstretch, low waist
Størrelse: S
Stretch: Veldig god stretch
Dom: Denne modellen er tilnærmet lik den som Charlotte Tangstad prøvde, bare at livet her er lavt i stedet for høyt. Vel, da jeg først tok den opp i størrelse S, så det faktisk ut som en barnebukse (se bilde under). Knøttliten! Men ekspeditrisen insisterte på at den ville passe meg. Selv hadde hun på seg samme bukse i størrelse M, og presiserte at hun var større enn Tangstad (hun hadde nemlig lest saken).
Teksten fortsetter under bildet.

Så liten ser buksa fra Gina Tricot ut i størrelse Small, før jeg tar den på. Her snakker vi altså mye (!) stretch. FOTO: Jarle Aasland.
Og jammen passet den, gitt. Den var litt vrien akkurat over kneika (også kalt rumpa), men da den først var over, satt den som et skudd. Den var til og med ganske romslig i livet – ganske lik Bik Bok-buksa i samme størrelse. Akkurat de to buksene er jo også ganske sammenlignbare, på grunn av den veldig gode stretchen begge modellene har.

Bukse fra Gina Tricot. FOTO: Jarle Aasland.
MONKI
Bukse: Slim low waist
Størrelse: 27″
Stretch: God stretch
Dom: Den første buksa jeg prøvde på Monki, fikk jeg over tærne, men ikke lenger. Ekspeditrisen sa at det har skjedd flere ganger, at de får inn bukser som er for trange i anklene, men at dette varierer fra bukse til bukse. Jeg prøvde derfor en klin lik bukse, i samme farge og samme størrelse, men det sa bom stopp ved ankelen.
Teksten fortsetter under bildet.

De to første buksene jeg prøvde på Monki, fikk jeg ikke over ankelen. FOTO: Jarle Aasland.
Da jeg derimot prøvde akkurat samme buksemodell, bare i en annen farge, smatt jeg oppi så enkelt som bare det. Samme størrelse, altså. Det er med andre ord ikke bare livvidden man på passe på når man skal prøve bukser. Også denne modellen hadde ganske god stretch, men den var litt romsligere i livet enn de andre buksene jeg har prøvd i 27″.

… Men så byttet jeg farge – samme modell og størrelse – og da smatt jeg oppi. FOTO: Jarle Aasland.
ACNE
Bukse: Skin 5
Størrelse: 27″
Stretch: God stretch
Dom: Testens siste bukse er den som best passer oppfatningen min om at jeg bruker størrelse 27″ i bukser. Selv om buksa har god stretch, kjennes den solid, og sitter godt både over legger, lår, rumpe og i livet. Ingen fare for knappeutskyting, og heller ikke ekstra vidde som gjør at den siger. Dere kan jo bare se på bildet, hvor fornøyd jeg er.

Acne-buksa satt som et skudd. FOTO: Jarle Aasland.
Konklusjon: Det var ikke veldig store forskjeller i buksene jeg prøvde, men absolutt store nok til at man ikke bare bør slenge med seg en bukse fra butikken, uten å ha prøvd den først. Det er nemlig variasjon både i livvidde og hvor stor plass det er til legger og lår – ja, til og med anklene. Et par av testbuksene var veldig knappe i lukningen, andre hadde en del ekstra å gå på, mens én bukse passet tilnærmet perfekt.
Derfor blir konklusjonen at det finnes ulikheter i samme buksestørrelse, og at man alltid må prøve buksene før man trekker kortet. Ikke stol på at en bukse i størrelse 27″, er lik den du har hjemme i samme størrelse. Det er snakk om små marginer i mange av tilfellene, men store nok.
Det jeg også med sikkerthet kan konkludere med, er at jeg må vurdere å gå opp en buksestørrelse.
Hvilke erfaringer har du gjort deg med buksestørrelser? Del gjerne i kommentarfeltet.