Da jeg var seks år, begynte jeg å spille piano. Jeg fikk et nett av mor og far, som jeg kalte notenettet. Det ble flittig brukt og varte ganske lenge, men jeg vet ikke hvor det er nå. Mor hadde også et nett – handlenettet. Mormor hadde og nett, blant annet et torgnett. Det var for grønnsaker. Jeg likte disse nettene. Noen var lette, av tynt, men sterkt nylonstoff. De kunne brettes sammen og legges i håndvesken. De hadde gjerne et fint mønster – grafisk eller blomster. Noen var kraftigere – mer som en veske i seg selv, men det var flest av de lette som man kunne bære med seg i veska og ta det opp når handelen var gjort.
Mormor heklet nett også, husker jeg. Hun heklet alt mulig. Nett til ballene våre også, f eks. Men nå handler det om de som kan syes.
Nett er en praktisk ting, som kan brukes til mye mer enn noter og kål fra torget. Det finnes selvsagt mange typer nett å få kjøpt. De trenger ikke være så dyre, men om du lager dem selv, er de sannsynligvis enda billigere. Og best av alt – det er kjekt å ha et du har laget selv – som er akkurat den størrelsen du trenger. Det er forresten også en fin gave.
Kanskje har du en gammel skinnjakke du kan sy om, du kan stikke på Fretex og kjøpe deg et gammelt skinnplagg, eler du kan kjøpe deg noe skai på f eks Stoff og Stil, eller kjøpe skinn fra et garveri.
Skai er billig, tåler mye og er lett å sy i på en vanlig symaskin. Derfor har jeg valgt skai.
Slik gjør du:

Bestem deg for størrelse. Mål opp to like store deler, eller ett langt stykke. Har du ett langt, slipper du søm i bunnen av nettet. Men har du stoffrester, klarer du kanskje å utnytte bedre om du klipper to like deler.

Det blå nettet mitt er 48, 5 cm bredt… …og 61 cm høyt. Det brune og det svarte nettet er mye større. Ca 60 cm bredt og 80 cm høyt. Dersom du vil ha hankene over skulderen, må du lage dem litt lengre enn de blå som er målgitt under her.

For å få litt «rom» i nettet, brett hjørner i bunn, sidesøm mot midtlinja i bunnen, og sy tvers over det som blir en slags trekant. Til større trekant du lager, til bredere bunn blir det i veska. Min søm var 6 cm lang.

Klipp en lang remse, min er 6 cm bred, som skal være hank. Lag to slike – like lange. Vi du ha nettet over skulderen, må hankene være litt lange. Disse er 47 alt i alt (da går jo noe vekk i festing – det som ligger på innsiden av nettet, liksom).

Brett hank-stykket i tre (på langs), og legg bretten underst. Sy en søm på midten langs hele stykket.

Fest hankene på veska. Plasser dem slik du du synes passer for hånda di, og plasser den andre hank likt på den andre siden av veska. Fest dem godt. Enten med en søm – totre ganger fram og tilbake (slik det er gjort på den brune veska, eller sy en firkant som her. Pass på at det er litt hank som stikker ned på innsiden , slik at den tåler litt – og ikke rakner når nettet får litt vekt.

Jeg synes det er finest med den rene kanten øverst, og siden skai-materialet ikke rakner, funker det helt fint å bare klippe rett av, og ikke kante eller falle.

Og her er et litt større nett i svart skinn. Det er fullt mulig å få tak i skinn også. For eksempel fra et garveri.
Lykke til!
Følg oss gjerne på Instagram, #Handarbeiden – og del veldig gjerne bilder av ting du lager med oss. Vi er også på Pinterest. Da er vi Aftenbladet, og tavla vår heter selvsagt Håndarbeiden.
Janne
Andre ting å lage:
Michael Kors-inspirert skjerf: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2015/01/24/strikk-michael-kors-inspirert-skjerf/#.VN-EtSflBmw
Puter av gamle collegegensere: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/05/25/sy-puter-av-gamle-collegegensere/#.U5XffxB_vzg
Favorittstrikketeppe: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/05/11/mitt-favorittstrikketeppe-ii/#.U5Xf1xB_vzg
Dette kan du lage av silkeskjerf: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/04/21/dette-kan-du-lage-av-silkeskjerf/#.U5XgIxB_vzg
Trestubber til stuebruk: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/12/trestubber-til-stuebruk/#.U5XhCxB_vzg
Et annet favoritt-strikketeppe: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/03/30/mitt-favoritt-strikketeppe/#.U5XgthB_vzg