Når løper vi andres ærend? Her er en historie fra denne uka.
1. Stine er misfornøyd med bussen. Skriver innlegg på Kolumbus’ Facebook-side i en kjærlighetsbrev-sjanger.
2. Kolumbus svarer i samme sjanger, i håp om positiv oppmerksomhet.
3. Aftenbladet lager sak på kommunikasjonen.
Om jeg hadde innsikt i Kolumbus sin strategi for sosiale medier, så vedder jeg at det er et punkt om nettopp dette. «Bruk en case til å bygge positivt omdømme for selskapet». Det finnes flere eksempler på bedrifter som har gjort det før med stort hell: å yte mer enn forventet for kundene sine. Det opplevde amerikanske Peter Shankman da favorittrestauranten hans møtte opp på flyplassen med mat og butler etter en lang flytur og denne tweeten:
Resten av historien kan du lese hos Shankman selv, det ble tidenes reklame for restauranten. For at et stunt som dette skulle bli en suksess, må selskapet finne et menneske som er aktiv på sosiale medier, fordi det øker sannsynligheten for at flere får dette med seg. Og det er ekstra katalysator om ei avis lager en sak på det. Der var vi. Som mediehus er vi nøye på at ingen kan be om å bli omtalt på redaksjonell plass i avisa, men om vi gjør et kjapt søk på Kolumbus i Aftenbladets arkiv, så kommer motsatsen opp:
1. Tar bilen hvis buss blir så dyrt – 28.mai
2. 50 kroner for å ta bussen uten kort – 27.mai
3. Stor svikt for bussen bekymrer – 21.mai
4. Buss råkjørte forbi barnetog – 15.mai
Ikke påfallende positive saker, og kanskje ikke vektet helt rettferdig. Vi er opptatt av å skjøtte oppdraget vårt: og prioriterer ofte sakene som har en kime av konflikt, klassisk er det den lilles kamp mot det store systemet. Men i Kolumbus-settingen var det på alle måter rom for at busselskapet kunne bli omtalt i positive ordlag. Derfor var vi også tilstede da Kolumbus møtte den misfornøyde passasjeren med jubel og plakater en tirsdag morgen – og vi laget denne saken.

Smoking og ballonger for et godt PR-stunt, strengt tatt. Foto: Fredrik Refvem
Den misfornøyde klageren jobber med kommunikasjon og er utdannet journalist – så her var det nok en part som var lettere å kommunisere med enn den jevne bussbrukeren. Men uansett. Den første saken om Kolumbus har blitt en kjempehit på sosiale medier også for Aftenbladet. Den har gått viralt over hele landet, og var på deletoppen nasjonalt hele mandagen. Få er vant med å få så god respons av et reiseselskap som dette. Kommunikasjonen har tradisjonelt vært mer i British Airway-stil.
Vi har plass til litt jubel i spaltene, i alle fall når responsen fra leserne er så enorm, var bare litt synd at vi hadde litt mange skrivefeil i saken, men de fikk vi ryddet av banen slik. Vi har i underkant av 40.000 følgere på Facebook, men fikk en rekkevidde på over 400.000 på denne saken. Det er mange for oss.